Bir çok medeniyete ev sahipliği yapmış güzel Türkiye’de görülecek 10 Ören Yerini sizler için hazırladım. Türkiye’nin her bir yanı antik şehirler ya da ören yerleri ile dolu. Ülkemde gezdiğim tarihi değeri yüksek bu değerlerimizi sizler için hazırlamaya çalıştım. Farklı bölgelere dağılmış yüzlerce ören yeri ya da antik şehir olmasına rağmen beni etkileyenler ise aşağıda belirtmiş olduklarım oldu. Eğer zamanınız olur ya da yolunuz düşerse bu şehirlere bir ziyaret edin, gezin görün, hak vereceksiniz bana.
BERGAMA ANTİK KENTİ / İZMİR

Bergama / Akropol
Pergamon krallığının başkenti olan tarihi yer günümüzde İzmir’den iki saat uzaklıktaki Bergama ilçesinin zirvesinde yer almakta. Akropol ve Asklepion olarak ikiye ayrılan Antik şehir ülkemin görülmesi gereken yerlerin başında gelmektedir. Akr0pol’da ki ana tapınak ise Almanya’nın Berlin şehrindeki müzede bulunmaktadır. Akropol’e araç ile ya da ilçe çıkışından teleferik ile ulaşabilirsiniz. Yukarıdan Bergama havzasını gördüğünüzde nefis görüntüsü sizi büyüleyecektir.
GÖBEKLİTEPE / ŞANLIURFA

Medeniyetin doğuşu Göbeklitepe
Şanlıurfa merkezinden yaklaşık 20 km uzaklığındaki ören yeri ülkemin en önemli tarihi alanlarına sahip yerlerinin başında gelmekte. İlk yerleşimlerin bulunduğuna dair kalıntıların olduğu Göbeklitepe büyük bir tarihe sahip. Şu an büyük restorasyon yapılarak çatısı kapatılıyor, bildiğim kadarıyla bir sene kadar restorasyon süreci yaşayacak. Fakat Göbeklitepe’de gün yüzüne çıkarılan büyük yazıtların bire bir kopyasını Şanlıurfa müzesinde görebilirsiniz.
ÇATALHÖYÜK / KONYA

Çatalhöyük mutlaka ziyaret edilmesi gereken yerlerden.
Türkiye’de bir çok tarihi alan gezmeme rağmen en etkilendiğim yerlerden biri de Çatalhöyük oldu. Dünyanın en eski yerleşimlerden biri olan Çatalhöyük ören yeri, Konya şehir merkezinden bir saat uzaklıkta Çumra ilçesi sınırlarında bulunmaktadır. Buradaki eski yerleşim yerlerini görebilir (şu an da hala kazı çalışması devam etmektedir), küçük müzesinde tarihini öğrenebilir, örnek eski yaşam evlerini ziyaret ederek eski yaşamlarına dair izlenimler edinebilirsiniz.
EFES ANTİK ŞEHRİ / İZMİR

Eşi benzeri olmayan güzellik Efes
İzmir’in Selçuk ilçesindeki Efes Harabeleri dünyaca tanınan ülkemizin en çok ziyaret edilen ziyaret alanlarının başında gelir. Efes harabelerinde bana göre en ilgi çekici yeri ise Celcus kütüphanesi ve yamaç evlerdir. Klasik Yunan döneminde İyonya’nın 12 şehrinden biri olan Efes antik şehrini bence mutlaka ziyaret etmelisiniz.
SAGALASSOS / BURDUR

Yok böyle bir değer.. Keşfetmelisiniz…
Bunca zaman ziyaret etmediğime çok üzüldüğüm Sagalassos Antik Şehri, Burdur ilinin Ağlasun ilçesinden 7 km uzaklıkta. Kendi aracınız haricinde ulaşım çok zor. Ama ziyaret edin inanın ki değecektir. Büyük bir alana sahip ören yerinde Yukarı Agora’daki Antoninler çeşmesi ise muhteşem.
HİERAPOLİS ANTİK KENTİ / DENİZLİ

Hirepolis – Denizli
Hierapolis antik şehri Denizli şehir merkezine 10 km uzaklıktaki Karahayıt ilçesindedir. Pamukkale Travertenleri ile yan yana bulunmaktadır. Büyük amfi tiyatrosu, Frontinus caddesi, Agora, Ion sütun başlıklı ev en dikkat çekici ziyaret alanlarındandır.
AİZONİA ANTİK KENTİ / KÜTAHYA

Gördüğüm en etkileyici Antik şehirlerden Aizonai.
Kütahya’nın Çavdarhisar ilçesi sınırları içinde bulunan Aizonai Antik Kenti, ülkemde ayakta kalan en güzel tarihi alanlardan birisi. Özellikle Zeus tapınağı ve önündeki heykel ile hemen 1 km ilerisindeki Dünyanın ilk Ticaret Borsası ise ziyaret edilmelidir.
Cennet Ülke Türkiye
MOZAİK EVLER / KAHRAMANMARAŞ
Ben Mozaik eserlerin çoğunlukla Gaziantep’te olduğunu düşünürdüm, oysaki ne kadar çok yanılmışım. Şanlıurfa’da bile daha fazla olduğunu belirtmek isterim. Ama Kahramanmaraş’ta gördüklerim ise beni hayretler içerisine düşürdü. Kent merkezindeki bir mahalle tamamıyla istimlak edilip mozaikler gün yüzüne çıkartılıyor. Ziyaret edilebilmesi şu an mümkün değil, lakin fotoğrafları ve ziyaretimi bende özel izinle gerçekleştirebildim.
ANİ HARABELERİ / KARS

Ani harabeleri etkilendiğim yerlerden birisi oldu
Kars kent merkezinden yaklaşık 20 km uzaklıktaki Ani Harabeleri çok geniş topraklar üzerine yayılmış. Hemen dibinde ise Ermenistan sınırımızı ayıran Arpaçay nehri bulunmakta. Pakraduni hanedanlığına ev sahipliği yapan Ani Antik Şehrinde, Ani Katedrali, Ani Menüçehr cami, Halaskar kilisesi en dikkat çekici yapılardır.
LEODİKYA ANTİK KENTİ / DENİZLİ

Kazılar tam bittiğinde Türkiye’nin en büyük antik kenti olacağı söyleniyor.
Tüm kazılar tamamlandığında ülkemizin en büyük Ören yeri olacağı söylenmekte. Denizli kent merkezine 15 km uzaklıktaki Leodikya Antik kentini mutlaka ziyaret etmelisiniz. Tiyatrolar, stadyum, anıtsal çeşme, tapınaklar, meclis ve büyük kilise antik şehrin en önemli ziyaret edilen yerleri.
Keşfetmeniz dileğiyle…
2 Comments
Sadece 1 tanesine gidebilmişim. 🙂
Müze kartın hakkını ver hakkını 🙂