Güney Kore Uzakdoğu’nun en güzel ve mistik ülkelerinden birisi. Ülkenin başkenti Seul, büyük gökdelenlerin intizamlı caddelerle kesiştiği, saygının, güler yüzün eksik olmadığı, muntazam düzenli ve sokak yemekleriyle insanı cennette hissettiren bağlarımızın güçlü olduğu mistik ülke. 1950 yılında Kore savaşında ülkeye gelen askerlerimizin yarattığı sevgi ve değer bugün hala ülkemize karşı sürdürülmekte. Son zamanlarda bir çok izleyiciyi duygulandıran bir Türk askeriyle Koreli kız çocuğunun hikayesini anlatan Ayla filmiyse belki de bizim bu güzel ülkeye olan ilgimizi daha çok arttırdı. Kuralları sıkı olmasına rağmen son derece uyumlu ve yardımcılar.
Güney Kore’de dikkatimi çeken en büyük şey hemen hemen bütün iş dallarında kadınların erkeklere göre büyük üstünlüğü olmasıydı. Özellikle tezgahlarda emekliliği yaklaşmış ya da emekli olmuş kadınların çalıştığını görmek beni çok şaşırttı. Belli ki çalışmayı seven bir millet. Diğer dikkatimi çeken detaysa geri dönüşümün çok iyi olmasıydı, her yerde çöpler türlerine göre ayrılarak toplanıyor.

Kore hakkında genel bilgiler – Gyeongju
Güney Kore’de ulaşım: Ben uçuşumu İstanbul’dan Doha aktarmalı Qatar Havayolları ile başkent Seul Incheon havalimanına gerçekleştirdim. Ulaşımın hayli gelişmiş olduğu bir ülkeye geldiğimi ilk andan itibaren anladım. Başkentte 12 hattı olan metrosu, şehirler arasında otobüs seferlerinin sıklığı ve çok şeritli otoyolları beni şaşırtmaya yetti. Busan ve Seul’de metroyu çözmeniz şehirlerde kolayca gezinmenize yardımcı olacaktır. Metrolarda yaşlılar için ayrılan bölümler var, tren dolu bile olsa saygıdan dolayı buralara oturulmaz.
Trenlerin bazı vagonlarıysa sabah 07:00 – 09:00 ve 18:00 – 20:00 arası kadınlara ayrılmış. Japonya’ya gitmek isterseniz uçak haricinde Busan’dan feribotlarla geçiş sağlayabilirsiniz. Busan ile Osaka arasında çalışan feribotların seferleri için Aferry sitesine bakabilirsiniz. Ülke içinde trenle yolculuk yapmak isterseniz Korail sayfasını ziyaret etmelisiniz. Burada uzun süre kalacaksanız kesinlikle şehir kartı kullanmanızı öneririm. Paranızı bu karta yükleyip para yerine her yerde kullanabilirsiniz. Ayrıca toplu taşımalardaki aktarmalarda çok faydası var.
Güleryüzlü İnsanların Ülkesi

Kore hakkında genel bilgiler – Bulguksa Tapınağı
Güney Kore konaklama: Konaklamanın çok pahalı olmadığını düşünüyorum. Her şehirde iyi bir hostelde ortalama 10.000 -20.000 Won (9.4 $ – 18.8 $) arasında değişti. Yılbaşı nedeniyle hostellerde yer bulamazken 60.000 Won’a (56.3 $) kent merkezinde 2*2 metrekare bir odada kaldım. Konaklama konusunda iyiler diyebilirim. Genelde şehir merkezinden uzaklaştıkça fiyatlar uygun hale geliyor.
Yeme İçme : Sokak yemeklerine bu kadar çok ilgili bir ülke bugüne kadar az gördüm. Özellikle mesai saatleri bitiminde sokak yemeklerinin olduğu caddeler tıka basa dolu oluyor. Güney Kore tam bir deniz ürünleri ülkesi, ziyaret ettiğim balık hallerinden insanların balık ve deniz ürünlerine olan alışkanlığını fazlaca hissedebildim. Neler yerim derseniz, sebzeli ve etli Ho-Thuck, kek üstünde kızarmış yumurta olan Dalkyal-bbang (enfes bir şey), Kore suşisi olan Mayak Gimbap, pirinç keki Dog Bagi, pirinç, tavuk, patates ve mantardan yapılan çorba Dakhanmari. Midye, kalamar, ahtapot, karides yemek isterseniz sokak lezzetlerine yönelebilirsiniz. Yine sokak lezzetlerinden birisi Kore’nin tatlı patatesi olan Goguma’yı deneyebilirsiniz.
Votkaya benzeyen yerel içkileriyse Saju’dur. Ayrıca yeşil çayları çok tüketilir, genelde yeşil çaylarında çeşitleri bulunur örneğin esmer pirinçli yeşil çay 🙂 Çay için özel seremoniler de yapılır. Vakit bulursanız deneyimlemenizi öneririm, ama rezervasyon yaptırmayı unutmayın. Hazır fast food markaları tüm şehirlerde mevcut. Türk yemeği yemek isterim derseniz Seul ve Busan’da bulabilirsiniz. Koreliler şekerli şeyleri nedense çok seviyorlar, çoğu lezzetleride şekerlidir.

Kore hakkında genel bilgiler – Sokak lezzetleri
Güney Kore Keşfedilmeli
Güney Kore fiyat: Ülkenin para birimi Kore Won’u, 10.700 Krw yaklaşık 10 $ yapmakta. Uzakdoğu fiyat olarak Asya’da üst sınıf yerlerin başında geliyor. Ben bir ülkenin pahalı olup olmadığını anlamak için marketlerine ve pazarlarına girerim. Her zaman o ülkenin alım gücüne göre değil kendi ülkemin gücüne göre karşılaştırmak zorundayım. Güney Kore’de bu noktada pahalı bir ülke. Ülkede benim için fiyatların en uygun olduğu yerler kesinlikle tarihi yerler ya da müzeler. Beni en çok şaşırtan bu olmuştu. En pahalı girdiğim yer için 3.000 Won (2.7 $) ödedim.
Bazı fiyatlar ise şöyle, Küçük su 1.000 Won (0.9 $), Ekmek 3.500 Won (3.3 $), 1 kg nar 10.000 Won ( 9.3 $ ), Amerikano kahve 4.000 Won (3.7 $), metro bileti 1.450 Won (1.4 $), otobüs bileti 1.250 Won (1.15 $). Ortalama konaklama için hostel 16.000 – 19.000 Won (14 $ – 17.5 $) Bütçeyi düşünmenin gezinize fayda getireceğini düşünüyorum. Seul’de para bozdurmak için döviz bürolarına denk gelsem de Gyeongju ve Busan’da sadece bankalarda bozdurabildim. Seul haricinde hafta sonu para bozdurulacak yer bulmak mümkün değil. Ülkede kredi kartı kullanımıysa yaygın.

Kore hakkında genel bilgiler – Tapınaklar
Güney Kore öneriler: Bu güzel ülkeyi baharda ya da yazın gezmenizi öneririm. Yeni yıla Güney Kore’de girmekten mutlu olsam da soğuk zamanda girmek farklıydı. Ben Güney Kore gezi programımda Seul, Gyeongju ve Busan’ı ziyaret ettim. Seul için 4 ya da 5 gün, Gyeongju için 3 gün ve Busan için 3 günlük bir gezinin yeterli olacağını düşünüyorum. Gezi boyunca kapalı su kullanmaya özen gösterdim, zaten çeşmeye de pek rastlamadım. Büyük şehirlerde ulaşımı kolay halletmek isterseniz metroyu çözmeniz yeterli. Elektrik prizleri için bir dönüştürücüye bu ülkede gerek yok.

Kore hakkında genel bilgiler – Busan Birleşmiş Milletler Mezarlığı
Güney Kore’de Yapmadan Dönme Diyeceğim 11 Şey
**Busan‘da Haedong Yonggung Temple görmelisiniz.
**Kore sokak lezzetlerini denemelisin.
**Altın şehir Gyeongju’yu gezmelisin.
**Seul’de pazar günleri gerçekleştirilen asker nöbet değişim törenlerini izlemelisin.
**Çay seremonilerini izlemelisin.
**Busan’da Türk şehitliğini gezmelisin.
**Turla Kuzey Kore sınırına gidebilirsin.
**Gyeongju’ya özel Gyeongju Bread yemelisin.
**Asya’nın en eski gözlemevi olan Cheomseongdae’yi görmelisin.
**Kore’ye gelmişken yerel giysileri Hanbok ile fotoğraf çekilmelisin.
**Budist tapınaklarını gezmelisin.
Keşfetmeniz dileğiyle…
11 Comments
Harika bilgilendirici olmuş tebrikler gezgin
Görmek istediğim yerlerden. Umarım Birgün göreceğim. Teşekkürler detaylı bilgi için
İnşallah görürsünüz bilgilerden yararlanmanız dileğiyle..
Çok değerli bilgiler Teşekkürler
Teşekkürler
Teşekkürler bir gün görmek istediğim yerlerden
En kısa zamanda görmeni dilerim
Toplamda gezmek için kaç $ gerekli
Bu senin bütçene ve harcamalarına bağlı
geçmiş olsun
Ne için 🙂