Erzurum nam-ı değer Dadaşlar diyarı, Kuzeydoğu Anadolu’nun en büyük ve güzel şehrine Türkiye videosu nedeniyle yolum düştü. Sivas’tan yaklaşık 6 saatlik bir otobüs yolculuğu ile varabildim. Bu arada İstanbul’dan her gün yapılan karşılıklı seferlerle yaklaşık 1 saat 50 dakikalık bir uçak yolculuğu sonrası Erzurum’a varabilirsiniz. Havalimanından şehre Belediyenin shuttle araçları ile 3.5 TL ödeyerek yaklaşık 25 dakikalık bir yolculukla varabilmeniz mümkün. Otobüs yolculuğu yapmak isterseniz otobüs bileti için Bilet Bayini tercih edebilirsiniz.

Erzurum Gezilecek Yerler
İlk defa geldiğim kenti ben çok sevdim. Şehri gezdiğimde bir çok tarihi değerlerinde dönemin Anadolu Selçuklu zamanı eserleriyle karşılaştım. Bu arada Sivas’a göre tarihi eserlerin korunmuş ve özellikle medreselerin korunması takdir ettiğim bir durumdu. Kaldığım 3 gün boyunca misafirperver insanları, önemli tarihi, insana huzuru hissettiren doğal ve tarihi güzellikleri, tabi ki lezzetleriyle beni mutlu eden bir kent oldu Erzurum. Şehrin tarihi ve doğal güzellikleri kadar diğer değerleri olan Oltu taşı ve Cirit sporu olduğunu da hatırlatmak isterim. Gelenekleri yaşatılan cirit sporu için şehirde bir çok spor kulübü bulunmakta. Her sene festivalleri düzenlenmekteymiş, denk getirebilirseniz güzel zaman geçirebileceğinizi düşünüyorum.

Tarihi Erzurum Evleri
Tarihi alanların ve ziyaret edilecek yerlerin şehir içinde çok kısa mesafede toplanması ise ulaşım açısından çok güzel. Böylelikle şehir merkezine bolca vakit ayırıyor ve yürüyerek aynı zamanda sizlere şehrin keşfini sağlatıyor. Şimdi şehirde gezilecek yerleri sizlere kısaca anlatayım.
Yakutiye Medresesi

Erzurum Gezilecek Yerler – Yakutiye Medresesi
Yakutiye medresesi Cumhuriyet caddesinde Selçuklu dönemi geleneksel mimari tarzını yansıtan eşsiz tarihi yapıdır. Medrese dışındaki motifler ve sembolik tasvirler medreseye yaklaştığınızda dikkatimi çeken ilk detaylar oldu. Müze ise 1994 yılından beri Türk İslam Eserleri ve Etnografya müzesi olarak hizmet vermektedir. Şehrin en önemli tarihi eserleri arasında bulunmaktadır.
ÇİFTE MİNARELİ MEDRESE

Erzurum Gezilecek Yerler – Çifte Minareli Medrese
Çifte Minareleri Medrese diğer adıyla Hatuniye Medresesi Anadolu Selçuklu dönemi eserlerinden olup şehrin en önemli değerleri arasındadır. Medrese Anadolu Selçuklu Sultanı 1. Alaeddin Keykubat’ın kızı Hüdavent Hatun tarafından yaptırılmış. Sivas’takine göre çok daha mükemmel korunmuş ve değer verilmiş. Medrese Ulucami’nin hemen karşısında kent merkezindedir.
ULUCAMİ

Erzurum Gezilecek Yerler – Ulucami
Şehrin en büyük ibadet yeri olan Ulucami, 1179 yılında yapılmış olup Selçuklu dönemi mimarisi özelliğini taşımakta. Yaklaşık 6.000 kişi aynı anda namaz kılabiliyormuş. Görkemli mimarisiyle beni Erzurum’da kendine hayran bırakan yapılardan birisi oldu. Kent merkezine yakınlığı ile de çokça ziyaretçileri olmaktadır.
TABYALAR
Osmanlı Rus savaşında Erzurum’u savunması için yapılan askeri yapılardır. Buradan şehri kuşbakışı en keyifli bir şekilde izleyebilirsiniz. Aziziye ve Mecidiye tabyası bunların en ihtişamlılarıdır.
ERZURUM EVLERİ

Erzurum Gezilecek Yerler – Erzurum Evleri
Gerçekten mimarisi karşısında çok etkilendim. Zenginlerin yaşadığı süslü konakların haricinden halkın yaşadığı ve iç içe geçen yapıları ise bir o kadar ilgi çekiciydi. Çoğunun yaşının ise 100 -130 yıl arasında olduğu söyleniyor. Şu anda bu evler hem müze hem de yöresel lezzetleri deneyimlemek için ziyaretçilerini ağırlıyor. Erzurum’a geldiğinizde mutlaka ziyaret etmenizi öneririm.
ATATÜRK EVİ MÜZESİ
Atatürk’ün Temmuz 1919’unda şehre geldiğinde kullandığı ve ikinci kez geldiğinde ise Erzurum’luların hediye ettiği bu ev şu anda müze olarak Atatürk’ün dönemin eşyaları ve fotoğraflarıyla ziyaretçilerine hizmet vermekte.
TAŞHAN

Erzurum Gezilecek Yerler – Taşhan
Yakutiye medresesine yakın bir konumda bulunmaktadır. Osmanlı dönemi eseri olan bu hana yolunuz düştüğünüzde mutlaka uğramanızı öneririm. Han Oltu taşları, tespihlerin ve hediyelik eşyaların satıldığı yer. Oltu taşı aslında Oltu ilçesinde çıkarılıp işlenip burada satılacak hale getiriliyormuş. Bir çok hediyelik mağazayı burada ziyaret edebilirisiniz.
ERZURUM KALESİ
Anadolu Türk Mimarlığının ilk örneklerinden olan Erzurum kalesi, şehre yakınlığı ile gelen ziyaretçilerin uğrak yerlerinden birisidir. Kalenin mescidi ve tepsi minare olarak da adlandırılan saat kulesi kalenin dikkat çeken noktalarından birisidir. Yaklaşık 2000 metre yüksekliğindeki kaleden şehri izleyebilirsiniz.
ÜÇ KÜMBETLER

Erzurum Gezilecek Yerler – Üç kümbetler
Üç kümbetler Anadolu Selçuklu döneminin en güzel eserlerinin başında gelir. Kümbetlerin en büyüğünün Emir Saltuk’a ait olduğu diğer ikisinin ise kimin tarafından yaptırıldığı ya da olduğu bilinmemekte. Üç kümbetler ise Çifte Minareli Medrese’nin hemen arkasında bulunmakta.
NARMAN PERİ BACALARI
Tamamen doğal olaylar sonucu oluşan peri bacaları şehrin en önemli gezilecek yerlerinden biridir. Unesco Dünya Kültür Mirası Geçici Listesine giren Narman Peri bacaları adıyla aynı ismi taşıyan şehir merkezinden yaklaşık 7 km uzaklıktadır.
ÖŞVANK KİLİSESİ
961 yılında yaptırılan Öşvank kilisesi görkemli yapısıyla Erzurum’un dikkat çeken ziyaret yerlerindendir. Uzundere ilçesine bağlı Çamlıyamaç köyü sınırlarında olan kilise Hristiyan Gürcülerin sık sık uğradığı yerdir. Haç Planlı kilise de renk taş bezemeleri ile dışarısındaki kabartma figürleri ise dikkat çekmektedir. Ulaşımı biraz meşakkatli olsa da mutlaka ziyaret etmenizi öneririm.
TORTUM ŞELALERİ

Erzurum Gezilecek Yerler – Tortum Şelalesi
Türkiye’nin tartışmasız en güzel şelalesidir. Muhteşem çağlaya çağlaya akan şelale 50 metreden dökülürken yarattığı gökkuşağı ise mükemmeldi. Burada aynı zamanda dinlenme yerlerinde keyif vakit geçirebilirsiniz.
YEDİGÖLLER

Erzurum Gezilecek Yerler – Yedigöller
Erzurum’da hatta Türkiye’de gördüğüm en özel yerlerden bir tanesi, resmen büyülendim. Erzurum’un İspir ilçesinden yaklaşık 40 km uzaklığındaki bu doğa harikası yolu biraz meşakkatli olsa da manzarası ile sizi büyüleyecektir. Buraya sadece 4*4 arazi aracı ile gidebileceğinizi belirtmek isterim.
TORTUM GÖLÜ
Uzundere’den yaklaşık 15 dakikalık bir yolculukla ulaşabilirsiniz. Nefis bir manzaraya sahip Tortum gölü Erzurum’un şehir dışında ziyaret edilecek yerlerinden biridir.

Erzurum Gezilecek Yerler – Atli cirit
Doğu Anadolu’nun Güzel Şehri
Bu güzel şehre geldik ne yiyelim derseniz de bence iki tane meşhur lezzeti var. Birinci efsane etiyle Cağ kebabı ve lezzetiyle ünü herkes tarafından bilinen Kadayıf dolması. Cağ kebabında yörede herkesin söylediği mekan ise Koç, Gel Gör ve Muammer Usta oldu. Kadayıf dolmasında da lezzetin tek adresi Muammer Usta olduğunu işitince iki lezzeti de bu usta da denemeye karar verdim. Doğru bir tercihmiş lezzeti ve titizliği ile benden tam not aldı.

Erzurum Gezilecek Yerler – Cağ kebabı
Erzurum’a gelirseniz bir uğrayın derim. Tarihiyle ve değerleriyle bu kent beni kendine sevdirdi. Ayrıca bu kadar tarihi eserinde iç içe olması ayrıca güzel. Sivas’a nazaran tarihi yapıların korunması çok mutlu oldum. Erzurum öyle bir günde gezilecek şehir değil. Kent merkezi kadar şehir dışında da bir çok tarihi ve doğal güzellikleri mevcut. Erzurum yine görüşeceğimize eminim 🙂
Unutma !
- Muhteşem Tortum şelalesini ve Tortum gölünü görmeden.
- Harika lezzeti cağ kebabını yemeden.
- Vaktiniz var ise zorlu yoluyla insanı mutlu edecek Yedigölleri keşfetmeden
- Mimarisiyle ilgi çeken Çifte Minareli Medreseyi ziyaret etmeden
- Gördüğüm en güzel ibadet yerlerinden olan Ulucami’yi gezmeden.
- Yakutiye medresesini görmeden
Şehirden ayrılmayın derim.. Dadaşlar diyarı gezilecek, görülecek güzel memleket.
Keşfetmeniz dileğiyle..
4 Comments
ben bu site sayesinde Erzurum da yaşamaya karar verdim
Bende inşaAllah bir kaç güne kadar Erzuruma dadaşlar kentine gidicem.Gezginin erzurum seyehatnamesi bana çok iyi geldi.Zaten niyetliydim dahada ciddiyim şuan.Bekle Arzurumm geliyorum ????
Güzel bilgi paylaşımı için teşekkürler.
Çok teşekkürler