Edirne gezilecek yerler bakımından keyifli bir şehir. Aynı zamanda konum itibari ile ülkemizin en kuzey batısındaki iki ilimizden biridir. Sultanların şehri, şehirlerin sultanı olarak layık olabilecek değerdedir. Edirne zengin bir tarihe ve kültür varlığına sahiptir. Osmanlıya 92 yıl payitahtlık yapmış olmasının verdiği güç ve birleştiricilikle, tarih boyunca farklı dinlere mensup halkların, asırlarca hoşgörüyle yaşadığı bir şehir olmuştur. Hafta sonu gezisinde keşfedebileceğiniz Osmanlı’ya güzel eserlerin bırakıldığı Edirne’yi keşfedebilirsiniz. Burası öyle bir şehirdir ki değerlerini kültürünü öğrendikçe şaşkınlığınızı gizleyemeceksiniz. Edirne müslümanların ve gayri müslümanların tarih boyunca saygı ve huzurlu yaşadığı şehirdir. Edirne aynı zamanda pehlivanlar şehri olarak anılır. Şehre girerken 2 pehlivanın güreşirken heykeli sizi karşılamaktadır. Rivayete göre heykelin olduğu yerde Osmanlı zamanında yapılan yağlı güreşlerde iki pehlivan gece gündüz uzun süre yenişemezler ve ölürler oraya öldükleri yere gömülürler, heykelin manasıda bunu taşımaktadır. Edirne’de büyük coşkuyla kutlanan Hıdrellez yani Kakava şenlikleri ve dünyaca ünlü Kırkpınar güreşleri yapılmaktadır.

Edirne gezilecek yerler – Meriç nehri
Gezilecek Yerler: Edirne denilince ilk akla Mimar Sinan’ın ustalık eserim dediği Selimiye Camii gelmektedir. Şehre girişte 1574 yılında yapımı tamamlanan dünya Unesco miras listesinde bulunan Selimiye ziyaretçilerini büyülemektedir. Mimar Sinan nasıl bir zekâ ile yaptıysa artık dört yönden de bakıldığında sadece 2 minare gözükmektedir. Selimiye caminin içindeki mermere işli ters lale ise görülmeye değer güzelliktedir. Rivayete göre zamanında Selimiye camisinin yerine burası lale bahçesiymiş. Bahçe sahibi ikna olmamasına rağmen sonunda bahçeyi cami yapılmasına izin vermiştir lakin tek isteği caminin içine lale motiflerinin işlenmesi olmuş. Camide ki ters lalede sahibinin ters bir insan olduğunu ifade etmesini temsil edildiği söylenmektedir. Selimiye cami ve külliyesi görülmesi gereken en önemli yerlerin başındadır. Özellikle cami içindeki İznik çinilerinin işlemesi müthiş güzelliktedir.

Edirne gezilecek yerler – Göreceğiniz en özel müzelerden Darüşşifa
1414 yılında yapımı bitirilen Eski cami diğer adıyla Ulucami şehrin en güzel ibadethanelerinin başında gelir. Burası ayrıca Edirne’nin en eski cami özelliğini taşımaktadır ve Selimiye camine uzaklığı sadece 2 dakikadır. Eski camisinin en büyük özelliklerinden birisi her cuma günü cuma namazının kılıçla hutbe okutularak icra edilmesidir. Saray içine egemen bir tepeden bakan Muradiye Camisiyse görülmesi gereken şehrin en güzel tarihi eserlerinden biridir. Bu camide Rumi motifini çokça gözlemleyebilirsiniz. Buranın en sevdiğim yönüyse Selimiye caminin muhteşem gözükmesidir. Osmanlı mimarisinin en güzel izlerini taşıyan Üç şerefeli cami ise kesinlikle görülmesi gereken en güzel tarihi eserlerdendir. Cami enine ve boyuna dikdörtgen şeklinde yapılmış. Kubbelerdeki kalem işleri ise Osmanlı camilerinde yapılmış en eski işleme bu camide olmuştur. Eski caminin hemen arkasında yer alan Kervansaray ise muhteşem güzellikte ve mutlaka görmenizi önereceğim. Zamanında batıya göç eden kervanlar buralarda konaklamış.

Edirne gezilecek yerler – Selimiye cami
Edirne’de en değerli yapıların başında Darüşşifa gelmektedir. Külliye şehir merkezinden 2 kilometre uzaklıkta Tunca nehri kıyısındadır. 1488 yılından itibaren burada ruh ve akıl hastalarının tedavileri gerçekleştirilmiş. Tedavi müzik, su sesi ve güzel kokulu helvalarla yapılırmış. Külliyenin yanında cami, tıp medresesi, imarethane, hamam, mutfak ve erzak depoları yer almaktadır. Şehirde ziyaret edebileceğiniz yerlerden birisi Kaleiçi bölgesinde bulunan Edirne Büyük Sinagogudur. Burası Avrupa’nın en büyük ve dünyanın üçüncü büyük sinagogudur. Sarayiçi bölgesi ziyaret edilecek yerler listenizde olmalıdır. Sinagogun arkasında şehrin değerlerinden güreşçilerin giydiği Kıspet, yaylı at arabası Talika ve Edirnekari yapım ustalarının emeklerini yerinde inceleyebilirsiniz. Burada 1912-1913 yıllarında yapılan Balkan savaşında vatan toprağını savunan askerlerin anısına yapılan Balkan şehitliği ve Kanuni Sultan Süleymanın yaptırdığı Adalet kasrı bulunmaktadır.

Edirne gezilecek yerler – Sinagog’un tavan süslemeleri
Kervansaray’ın altındaki Saraçlar Caddesi ise şehrin en kalabalık ve hareketli caddesidir. Buradan yürüyerek Tunca nehri ve Meriç nehri üzerindeki köprülerden geçerek Karaağaç’a ulaşabilirsiniz. Tunca nehri üzerindeki Ekmekçizade Ahmetpaşa köprüsü üzerinde sırtınız Selimiye camine dönük resim çekilebilir ya da Meriç nehri üzerindeki Mecidiye köprüsünde gün batımını izleyebilirsiniz. Aynı zamanda bu köprü yolları üzerinde restoran ve kafeler bulunmaktadır. Karaağaç bölgesi çok sessiz sakin ve yeşilliler içinde nefis bir yerdir. Buradaki üniversite binasının arkasında kara tren ve az ilerisinde Lozan anıtı bulunmaktadır. Buraya kadar gelmişken yanınızda pasaportunuz hele birde schengen vizeniz varsa komşuya kahve içmeye gidebilirsiniz. Sınır kapısı sadece buradan sadece 4 km uzaklıktadır. Şehrin diğer gezilecek tarihi yerleri; Beylerbeyi cami, Dar’ül hadis cami, Deveci hanı, Hıdırlık tabyası, Alipaşa, Şükrüpaşa anıtı, Selimiye müzesi, Sv. Georgi Bulgar kilisesidir.

Edirne gezilecek yerler – Edirne Sinagogu
Ne yenir: Edirne’ye gelip de Edirne Ciğeri yememek olmaz değil mi? Masaya ciğerin yanında domates, özel kurutulmuş ve kızartılmış biber söğüş ve acı sosla servis ediliyor. Mekan önerim kesinlikle balık pazarının orada olan Ciğerci Kazımdır. Trakya’nın köftesini unutmamak gerek. Öyle ki Kırklareli ve Tekirdağ kadar Edirne’de köfteyi lezzetiyle yiyebilirsiniz. Mekan önerimi yazın bir kenara, babadan oğula geçen mekanda daha önceleri Yahudi köftecinin işlettiği Köfteci Çakay. On numara köftesi var, katkısız ve lezzetli böyle mekanları seviyorum. Şehrin hediyelik alacağınız ve yemeyi seveceğinizi düşündüğüm tatlarıysa Kallavi kurabiye, Bademli Kavala kurabiyesi, Deva-i Misk, Badem ezmesidir. Şehrin diğer bir lezzetide hardaliyedir. Ayrıca Edirne peynirinin meşhur olduğunu hatırlatmakta fayda var. Kahvaltı için yer ararsanız küçük ama nefis lezzetleriyle serpme kahvaltı hazırlayan Karaağaç’ta Baykuş kafe önerimdir.
Bir Osmanlı Şehri Edirne

Edirne gezilecek yerler – Karaağaç
Konaklama: Konaklama konusunda zengin bir şehirdir Edirne. Bir çok yıldızlı ve orta ölçekli otel bulabilirsiniz. Uygun bütçeli konaklama isterseniz Limon hostel önerimdir. Kent merkezinde oluşu ve temizliğiyle tercih edilebilir.
Edirne’de yapmadan dönme diyeceğim 9 şey.
*Mimar Sinan’ın ustalık eseri Selimiye camini görmelisin.
*Kılıçla hutbe okutulan Eski camiyi ziyaret etmelisin.
*Edirne’nin en güzel müzelerinden Darüşşifa‘yı gezmelisin.
*Meriç nehrinde gün batımını izlemelisin.
*Tarihi Sinagogu gezmelisin.
*Edirne ciğerini yemelisin.
*Hediyelik olarak Kallavi kurabiye, Bademli Kavala kurabiyesi, Deva-i Misk, Badem ezmesi alabilirsin.
*Her sene mayıs ilk haftasında yapılan Kakava şenliklerine katılabilirsin.
*Kırkpınar güreşlerini izleyebilirsin.
Keşfetmeniz dileğiyle..
Leave A Reply