M.Ö. 6. yüzyıla kadar uzanan tarihi ile Assos Antik Kenti, tüm bu yüzyıllar boyunca Lidya, Pers, Pergamon ve Roma egemenliklerine girmiş. Antik Çağda, Troas olarak adlandırılan bölgenin güney ucundaki volkanik bir tepenin zirvesi ve yamaçlarına kurulmuş olan şehirde, yüksek kesimlerde soylular, soylu olmayan işçi kesim ise aşağılarda yaşamış. Kuruluşunda yüzünü Midilli Adası’na dönmüş olan şehre Osmanlıların yerleşmesinden sonra yerleşim ters istikamete gelişme göstermiş ve Behramkale Köyü ortaya çıkmış. Kentin inşaasında kullanılan bölgeye özgü andezit taşı zor işlenen, dayanıklı bir taştır. Hatta öyle ki eskiler bu taş için insan yiyen taş diyorlarmış.

Assos Antik Kenti
1881-1883 yılları arasında ilk kazısı Amerikalı arkeoloji gurubu tarafından yapılan antik kentte, tapınağın kutsal odasında bulunan tanrıça heykeli aynı yıllarda Amerikalılar tarafından götürülmüş. 1981 yılında kazılar tekrar başlamış ve ilk önce nekrapol ortaya çıkmış. Kazı çalışmalarında ortaya çıkartılan ve günlük hayatın tanıklığını koruyan tüm eserler Çanakkale Arkeoloji Müzesi’nde sergileniyor. Ne yazık ki sütunların üzerlerindeki frizlerin(kabartmaların) bir kısmı Boston Müzesi, Louvre Müzesi ve İstanbul Arkeoloji müzesinde saklanıyor. MÖ 4. yüzyılda inşa edilen ve kentin etrafını saran 4 km uzunluğunda 20 metre boyundaki surların büyük bir bölümü bugün hala ayakta.
Tanrıça Athena’nın Şehri Assos
Doğu ve batı kapılarının önündeki alanın 9 yüzyıl boyunca nekrapol (mezarlık) olarak kullanıldığı tespit edilmiştir. Nekrapolde, küpler ve lahitler mezar olarak kullanılmış ve basit mezarların yanı sıra gösterişli anıtsal mezarlar da bulunmuştur. Antik kentin en yüksek noktasında akropolde yer alan Athena Tapınağı, Arkaik Çağ’da inşa edilmiş Anadolu’nun en eski Dor tapınaklarından biridir. Denize yönelik muhteşem manzarasının yanında bu tapınak, mimari anlamda hem Dor/ Yunan hem İon / Anadolu özelliklerini yansıtması bakımından Ege’nin iki yakasının kültürel bir sentezini oluşturur. Zeus’un kızı ve 12 Olimpos Tanrısı’ndan biri olan Athena, aynı zamanda kentin koruyucu tanrıçasıymış.
Athena Tapınağı, akropoldeki tarihi kalıntılar arasında, yüzünüzü okşayan rüzgarla birlikte, Ege Denizi’nin muhteşem gün batımlarını izleyebileceğiniz en uygun mekan. Buradan denize doğru inildikçe agora (çarşı), gymnasium (düşünsel ve bedensel eğitim merkezi) tiyatro, bouleuterion (kent meclisi binası) ve nekropol (antik mezarlık) sıralanmaktadır. Akropolün hemen kuzey köşesinde Osmanlı Sultanı I.Murat’ın 14. yüzyılda yaptırdığı tek kubbeli cami bulunmaktadır. Behramkale köyü sınırlarındaki Osmanlı döneminden kalma köprü tümüyle ayakta olup halen kullanılmaktadır.

Assos Antik Kenti
Midilli Adasına En Yakın Nokta
Antik kentin güney yamacında Midilli Adası’na karşı kurulmuş olan amfi tiyatronun bir deprem sonucunda yıkıldığı tespit edilmiş. Yapım tekniği ve plan özellikleri açısından bir Roma çağı tiyatrosudur. Amfi Tiyatro antik dönemde tragedya ve komedya gibi oyunların oynandığı, doğal bir kaya oyuğuna yapılmış ve yaklaşık 2500 kişi kapasitelidir. Restorasyon sonucunda tiyatro 1500 kişiyi ağırlama kapasitesinde ve çeşitli festival ve konserlere ev sahipliği yapabilmektedir. Aynı zamanda bir öğretim merkezi olarak bilinen Assos’ta, İlk çağın ünlü filozofu Aristoteles bir felsefe okulu kurmuş zooloji, biyoloji ve botanik konularında da önemli araştırmalar yapmıştır.
Antik bir liman kenti olan Assos, Çanakkale’nin 87 km. güneyinde, Ayvacık ilçesi, Behramkale Köyü sınırlarında yer alıyor. İki giriş kapısı bulunan antik kenti gezmek için köyün içinden geçerek Athena Tapınağı’na görünen kapıyı tercih edebilir ya da limana inerken sol tarafta göreceğiniz eski batısını kullanabilirsiniz. Batı kapısını tercih ederseniz nekrapol, gymnasion ve agora kalıntılarını görebilirsiniz. Giriş ücreti 10TL ve müze kart da geçerli. Assos henüz bozulmamış doğal çevresi, denizi, otel, pansiyon ve Kadırga Koyu’ndaki uzun ve temiz sahilleri ve köyü ile hemen her yaştaki ziyaretçinin isteklerine cevap verebilecek nadir bir ören yeridir.
Keşfetmeniz dileğiyle..
2 Comments
Merhaba..
Gezi blogları hakkındaki samimi yaklaşımınızı takdir ve beğeni ile karşıladığımızı belirtmek isteriz. Sıkı takipçiniziz.
Bu paylaşımınızda Asos ‘u gördük. Bilgi ve paylaşımlarınız için teşekkür ederiz, öz ve samimi gerçekten.
Bu arada yol hikayeleri kısmınıza bayılıyoruz.
http://www.geziseyahatrehberi.com adı altında biz de gezi birikimlerimizi okuyucularla ve gezginlerle paylaşmak üzere yayın hayatımıza başladık. Desteklerinizi, önerilerinizi bekler, keyifli geziler ve paylaşımlar dileriz.
Merhaba, destek ve takibiniz için teşekkürler. Yolunuz açık olsun, sevgiler